Buller och vibrationer är två vanliga orsaker till arbetssjukdom. Därför har Prevent, i samarbete med IF Metall, Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Byggnads och Byggföretagen, tagit fram nya guider som hjälper skyddsombud och arbetsgivare att åtgärda problemen och förebygga skador.

Att jobba i bullrig miljö kan leda till permanenta hörselskador och enligt Afa Försäkringar är det en vanligt orsak till godkänd arbetssjukdom. Därför är det viktigt att jobba förebyggande och det kan Prevents nya bullerguide hjälpa till med. Guiden innehåller fakta om hälsorisker och lagstiftning på området samt stödmaterial i form av checklistor och verktyg för praktisk vägledning i arbetsplatsens systematiska arbete med buller. Du hittar guiden och övrigt material på prevent.se/buller.

 

Att man kan ta skada av vibrationer är kanske inte lika självklart, men faktum är att många får permaneta skador efter att ha utsatts på jobbet. Hand- och armvibrationer uppstår till exempel när någon använder olika handhållna verktyg. De kan leda till besvär som domningar, nedsatt känsel i händerna och smärta i armar och axlar. Helkroppsvibrationer är vanligt till exempel för personer som kör truck eller buss eller arbetar nära tunga vibrerande maskiner. De kan orsaka trötthet och ge besvär i rygg, skuldror och nacke.

 

– Vibrationsguiden, som vi nu har tagit fram, är ett enkelt verktyg framtaget i samverkan av parterna för att göra det lätt att göra rätt, säger Angelika Lang, ombudsman på IF Metall.

 

Guiden innehåller fakta om hälsorisker och lagstiftning på området samt checklistor och verktyg som ger praktisk vägledning i arbetsplatsens systematiska arbete med vibrationer. Du hittar den på prevent.se/vibrationer.